9 עובדות על קפה שכנראה לא הכרתם

קבלו עובדות על קפה שכנראה לא ידעתם!

איך אתם אוהבים את הקפה שלכם?

קפה הוא שם כולל למכלול של משקאות, חמים וקרים, המיוצרים על בסיס פולים של צמח הקפה.

המגוון העשיר של הטעמים, ומכונות קפה לעסק מתקדמות,

הפכו את שתיית הקפה לפעילות חברתית ואפילו תרבותית.

בפעם הבאה שאתם יושבים לקפה עם חברים, אתגרו את עצמכם וספרו להם עובדות על קפה, שהם כנראה לא מכירים.

9 עובדות על קפה שכנראה לא הכרתם

מהו בכלל קפה?

פולי קפה הם זן של אוכמניות אדומות, ומבחינה בוטנית נחשבים פירות יער.

הם דומים לפולים ולכן הם מכונים כך.

הקפה התגלה בשנת 850 לספירה, והפך למשקה נפוץ בשנת 1100.

מבחינה מדעית קיימים 60 סוגים שונים של פולי קפה, אך מבחינה מסחרית קיימים 2 סוגים עיקריים:

70% מפולי הקפה הם פולי קפה ערביקה.

רובוסטה הוא פחות פופולרי, אך מריר יותר ומכיל כמות כפולה של קפאין.

מאין מגיע אלינו הקפה?

הקפה צומח בעולם בין קווי אורך 23° צפון ו-25° דרום,

בעיקר באזורים טרופיים בטמפרטורה גבוהה יחסית של 17- 23 מעלות צלזיוס.

בגידולו נזקקים למשקעים רבים, לפחות 2000 מ"מ בשנה.

ברזיל מובילה את ייצור הקפה בעולם, ואחראית ל-40% ממנו. אחריה קולומביה,

ולאחר מכן אתיופיה, אינדונזיה, ווייטנם.

בסך הכל יותר מ-50 ארצות מייצרות אותו, וכ-20 מליון איש בעולם מתפרנסים ממנו!

איך התייחסו שליטי העולם לקפה בתחילת דרכו?

כשהגיע הקפה לארצות ערב התנגדו לו שליטים ואנשי דת, אך האזרחים אהבו את המשקה כל כך, והם התירו אותו.

אנשי דת נוצריים טענו שקפה שעלול להשחית והתנגדו לו והאפיפיור הגדיר אותו כשטני.

בשנת 1654 החליט המלך צ'ארלס השני באנגליה לאסור על שתיית קפה ולסגור את בתי הקפה, ובשוודיה נאסרה שתיית קפה עד 1822.

היסטוריה ותרבות בעולמות הקפה

מקורו של הקפה הינו באתיופיה, שם בעצם בדקו על עזים את ההשפעה של עלי הקפה.

עם הזמן, בסביבות המאה ה-15, הפך הקפה למשקה מאוד פופולרי בתימן ולאורך השנים גם התפשט ליתר העולם הערבי.

הידעתם שבמאה ה-17 נפתחו ברחבי אירופה בתי הקפה הראשונים והם היו מקום מפגש פופולרי מאוד עבור אמנים ואנשים אינטלקטואליים? כיום זהו המשקע הנצרך ביותר ברחבי העולם! (כמובן במקום השני, מיד אחרי המים) אגב, אם כבר במקום שני עסקינן, פולי קפה הם גם מקום שני בסחורה שנמכרת הכי הרבה ברחבי העולם (אחרי נפט).

הפקה ועיבוד של הקפה

לא הרבה יודעים, אבל הפולים למעשה גדלים על שיחים והם זרעים דמויי דובדבן.

לאחר הקטיף של "פירות" הקפה, הם עוברים תהליך ארוך של הכנתם, כלומר עיבוד הפולים שכולל בתוכו הסרה של הקליפה, תהליך של תסיסה ולבסוף תהליך של ייבוש. לאחר תהליך הייבוש הם נקלים.

לבסוף, הם נטחנים לפני ההכנה של הקפה. השלב הסופי הוא אצלנו בפה, רגע אחרי החיוך המרוצה.

הידעתם? ישנם 2 סוגים עיקריים של פולים

קיימים שני סוגים מוכרים ועיקריים של פולי קפה – רובוסטה וערביקה. שני הסוגים הללו נמצאים כמעט בכל בית קפה ומסעדה, שניהם מציעים ארומה שונה, טעמים מעניינים ומכילים מינונים שונים של קפאין.

  • פולי ערביקה – הפולים הללו נחשבים למאוד איכותיים, טעמם הרבה יותר מאוזן והרבה יותר עדין. ביחס לפולים של רובוסטה, הם מכילים הרבה פחות קפאין.
  • פולי רובוסטה – הפולים הללו מאוד חזקים, הם גם מכילים הרבה יותר קפאין מאשר פולי ערביקה. הטעם שלהם פחות מורכב אך יותר מריר.

קפה מזיק לבריאות?

שתיה של עד 3 כוסות קפה ביום מפחיתה סיכון להתקף לב ולהתפתחות אבנים בכיס המרה.

מחקרים מצאו קשר בין שתיית קפה להנמכת הסיכון לחלות באלצהיימר, פרקינגסון, וסכרת מסוג 2,

וכן תומכים בהשערה שלקפאין יש פעילות של נוגד חימצון, שמגן על הגוף ממחלות שונות.

צריכת קפה בקרב נשים מורידה את הסיכון לסרטן העור, ולמוות ממחלות לב וכלי דם,

ומחקר ישראלי מצא שהקפאין משפר תפקוד כלי דם ומונע טרשת עורקים ודלקות.

עובדות על קפה
עובדות על קפה

קפה מזיק לעור הפנים?

יפנים שרוצים לשפר את מראה העור ולהפחית קמטים, טובלים באמבטיה של קפה טחון שהותסס בציפת אננס.

התוצאות טובות יותר מאלו של אמבטיית בוץ!

באילו שילובים שותים את הקפה ברחבי העולם?

האיטלקים שותים אספרסו עם סוכר, כמו בישראל.

הגרמנים והשוויצרים מוסיפים לקפה כמות שווה של שוקו חם, המקסיקנים מתבלים אותו בקינמון, והבלגים בשוקולד.

במרוקו מגוונים את הקפה בגרגרי פלפל ובאתיופיה במלח.

האוסטרים מעדיפים אותו עם תוספת של קצפת, והמצרים שותים אותו חזק ללא סוכר או חלב.

קצת על המסחר בקפה

קפה הוא המוצר השני המוביל בסחר העולמי אחרי הנפט. צרכנית הקפה הגדולה בעולם היא ארצות הברית,

עם מליארד וחצי טון קפה בשנה, ולאחריה צרפת וגרמניה, מדינות אלה צורכות כ-65% מצריכת הקפה העולמית.

הקפה היקר ביותר בעולם גדל כיום בפנמה ונקרא פנמה גיישה.

במכירה פומבית הגיע מחירו ל-2030 דולר עבור 1 ק"ג קפה.

השפעת הקפאין

השפעת הקפאין בקפה יכולה להשתנות הרבה מאדם לאדם, בהתאם לרמת הרגישות וסיבולת לקפאין של כל אדם.

בכללי קפאין מגרה את מערכת העצבים המרכזית, שעוזרת להגביר עירנות ולהפחית את העייפות בגוף.

יתרונות מכונות קפה אוטומטיות

מבחינת נוחות, מכונת קפה אוטומטית מאוד קלה ופשוטה לניקוי, ניתן אף לנקות במדיח כלים או בצורה ידנית.

המכונות הללו מכינות קפה תוך מספר שניות, מה שעשוי לחסוך לכם זמן בכל פעם שתרצו להנות מכוס קפה בלי לחץ של זמנים.

הן גם קלות מאוד לתפעול ושימוש, רק צריך להוסיף מים למיכל, קפסולות או פולי קפה לבחירתכם, בחירת המשקה שתרצו ולאפשר למכונה להפעיל את הקסמים שלה.

מבחינת איכות, מכונות קפה אוטומטיות מאפשרות הכנה של כל כך הרבה סוגים של משקאות, כמו למשל אמריקנו, אספרסו כפול / ארוך / קצר, לאטה, קפוצ'ינו ועוד.

התוצאות של המכונות הללו מבטיחות לכם תוצאות אחידות בכל כוס קפה שתכינו ככה שתוכלו להנות מאותם הטעמים הנהדרים שאתם כל כך אוהבים.

במידה ואתם משתמשים בפולי קפה, המכונות הללו טוחנות את הפולים עוד לפני ההכנה, מה שיאפשר לכם להנות גם מהטריות והאיכות של הקפה עם טעם עשיר.

קחו בחשבון שמכונות קפה אוטומטיות הן שקטות ביחס למכונות קפה אחרות, ככה שלא תפריעו לסביבתכם (דרך נהדרת להכין קפה בשעות הקטנות של הבוקר כשבני הבית עדיין ישנים).

העיצוב שלהן מודרני ומגיע בעיצובים רבים שיכולים להתאים לכל מטבח או משרד.

עובדת בונוס: המכונות הללו גם צורכות פחות חשמל מאשר מכונות הקפה המסורתיות באשר הן, כלומר, מאוד חסכוניות באנרגיה.

שמירה על מכונת הקפה

על מנת לדאוג שמכונת הקפה תלך איתכם זמן רב ככל הניתן, הנה כמה טיפים שיסבירו לכם איך לנקות את מכונת הקפה שלכם בצורה טובה (בנוסף להוראות היצרן ובהתאם להן) –

  • יש לנקות את המכונה בתדירות גבוהה (בהתאם לאופן השימוש), ההמלצה היא לנקות מדי יום, לבצע שטיפה טובה של כל חלקי המכונה, כמו למשל קנקן החלב, ידית הפילטר ואפילו פיית יציאת הקפה. את החלקים הללו ניתן לשטוף היטב עם מים וסבון (מומלץ להשתמש במים חמים).
  • פעם בשבועיים שלושה יש לנקות באופן יסודי את מכונת הקפה שלכם, במידה ויש אפשרות כזאת במכונת הקפה שלכם ניתן להשתמש בתוכנית ניקוי אוטומטי. אפשרות נוספת היא ניקוי ידני, ניתן להסתייע בהוראות היצרן.
  • חשוב לשים דגש על האבנית במכונה ולהסיר אותה באופן קבוע. יש חומרים רבים בהם ניתן להשתמש על מנת להסיר אבנית במכונות קפה, ישנם חומרים ייעודיים לכך במיוחד. כמו כן, חומר הנמצא בכל בית – ניתן להסיר אבנית גם על ידי שימוש בחומץ.
  • תדאגו מעת לעת להחליף את פילטרי המים של מכונת הקפה, הם מסייעים בשמירה על טעם הקפה ובמניעת תקלות עתידיות. פרקו את חלקי המכונה ושימו לב שאינם פגומים.
  • אם אתם לא משתמשים תקופה ארוכה במכונת הקפה שלכם, מומלץ לאחסן אותה במקום קריר ויבש.

בונוס: הקצפת חלב בדרך הנכונה

הקצפה של חלב היא פעולה בלתי נפרדת עבור חובבי הקפה. ביצוע נכון של הקצפה מקנה מרקם קטיפתי, נעים, טעם עשיר, ולאמנותיים שבינינו, גם עיצוב יפה של הקפה.

רוצים לדעת איך להקציף חלב? שימו לב –

  • מומלץ להשתמש בחלב 3% לפחות – מאפשר קצף עשיר ואחיד יותר.
  • יש להשתמש בחלב קר בלבד.
  • אפשר להקציף ידנית את החלב עם מקציף ידני עם ידית או בלי ידית, עם בוכנה ועוד.
  • במקביל להקצפה מומלץ להזיז מטה ומעלה את החלב על מנת להכניס אליו אוויר.
  • בזמן ההקצפה מומלץ להטות את כלי ההקצפה לזווית של כ-45 מעלות.

קופי לואק

הקפה היקר ביותר בעולם נקרא Kopi Luwak.

הוא עשוי מפולי קפה שנאכל והופרש על ידי חתול סיבט.

האנזימים במערכת העיכול של החתול מעניקים לקפה טעם ייחודי.

מחפשים מכונות קפה מקצועיות למשרד? יזמקו קפה זה הכתובת!

תגובות
כתיבת תגובה