איך לבחור את הדרגת קליית קפה המתאימה לנו?

איך עושים קליית קפה נכון?

בעיני רבים קפה הוא טעם נרכש ואילו אחרים טוענים כי קפה אפשר או לאהוב או לשנוא.

אך גם בין אוהדי הקפה המושבעים שוררים חילוקי דעות רבים, שעיקרם נוגעים לטיבו של הקפה, לאופן ההכנה שלו ולדרך העיבוד שלו.

יש מי שיגיד למשל כי הוספת סוכר לקפה היא דבר בלתי נסלח ואילו אחרים יקפידו דווקא על טמפרטורת החליטה.

מקור נוסף למחלוקת הוא כמובן דרגת קליית הקפה שהיא בעלת השפעה משמעותית על טעמו.

אז מהן דרגות הקלייה השונות וכיצד נוכל לבחור את זו המתאימה לנו?

איך הכול מתחיל?

כולנו מכירים היטב את המראה השחום של פולי הקפה, אך כמובן, שזה לא בדיוק המראה הטבעי שלהם.

כל הפולים מתחילים את דרכם כגרגירים ירוקים הנקטפים בדרך כלל ביבשת אפריקה וביבשת דרום אמריקה.

הזנים העיקריים הם זן רובוסטה וזן ערביקה, כאשר המהדרין מעדיפים את זן הערביקה הנחשב לטוב יותר.

השלב הבא בעיבוד הפולים הוא תהליך הניקוי שלאחריו מייבשים את הפולים ומכינים אותם לקלייה.

כיום קיימות שתי שיטות קלייה עיקריות – השיטה הישנה והטובה ושיטת העיבוד באמצעות אוויר חם.

בשיטה המסורתית קולים את הפולים בתוך תוף מתכת, כאשר הסיבוב של התוף מבטיח כי הקלייה תהיה אחידה.

גם בשיטה השנייה נעשה שימוש בתוף מסתובב, אך מלבדו נעזרים גם באוויר החם המעניק דרגת שליטה גבוהה יותר בתהליך הקלייה.  

כל מה שצריך לדעת על קליית קפה

באופן כללי, קלייה של קפה היא בהחלט תהליך מרתק מאוד שבסופו של דבר גם משפיעה הרבה על טעם הקפה הסופי, על הארומה ועל המרקם של הקפה שלבסוף אנחנו לוגמים ונהנים ממנו.

הבנה של תהליך הקלייה בפועל, הגורמים השונים והסוגים הקיימים של הקלייה, גם ברמה הבסיסית ביותר, תאפשר לכם בסופו של דבר לבחור את הקפה האיכותי שגם יתאים לטעמכם האישי.

מה ההבדל בין דרגות קליית קפה השונות?

מלבד צבע יפה, תהליך הקלייה של הפולים מעניק להם טעמים ייחודיים ומכיןy אותם לשימוש באמצעות מכונת אספרסו למשרד.

בתהליך הקלייה מעלים את הטמפרטורות בהדרגה, בהתאם לשלבים הבאים:

  • בשלב הראשון מחממים את הפולים ל-130 מעלות לערך, מתוך כוונה לקלף מהם את השכבה החיצונית העוטפת אותם. 
  • בשלב השני הפולים יתחילו לקבל את הצבע השחום, שבו הטמפרטורה כבר מטפסת ל-160 מעלות. בשלב הזה הפולים גם פולטים מים וריח מובחן וחזק. 
  • איבוד הנוזלים ממשיך גם בשלב הבא, כאשר הטמפרטורה מגיעה לכמעט 180 מעלות. 
  • ב-190 מעלות מתחילים להיווצר סדקים בפולים וב-200 מעלות הפולים כבר שחומים מאוד. כעת, כשהפולים השילו מעליהם את שאריות המיץ שנותר, יהיה ניתן לשמוע את קולות הפיצוח הראשונים, וקולות אלו יגברו בהמשך. זוהי דרגת קלייה בהירה.
  • אם רוצים, ניתן לעצור את הקלייה בשלב הקודם, אך אם מעוניינים בטעם מעודן יותר אפשר להמשיך אותה מעט ולהשיג קלייה בינונית. 
  • כדי ליצור פולים בעלי טעם מאוזן ומלא, ממשיכים בתהליך הקלייה ומפסיקים אותו בשלב שבו מתרחש הפיצוץ השני של הפולים. זוהי דרגת קלייה כהה.
  • דרגת הקלייה האחרונה היא דרגת הקלייה הכהה מאוד המסגלת לפולי הקפה טעם מריר. באופן פרדוקסלי אולי, דווקא בשלב זה רמת הקפאין בפולים נמוכה יחסית.

באילו דרכים אפשר לקלות קפה?

  • קלייה במכשיר ייעודי – אם אתם רוצים לקלות בצורה מקצועית יותר, מומלץ להשתמש במכשיר קלייה ייעודי שיאפשר לכם לקבל תוצאות מדוייקות ואחידות יותר. ניתן כיום למצוא מכשירים בייתיים קטנים וקומפקטיים ואפילו מכשירים גדולים תעשייתיים. היתרון הוא האפשרות לשלוט בצורה מדוייקת מאוד בטמפרטורות של הקלייה, גם במהירות הערבוב של הפולים.
  • קלייה במחבת – כן, גם במחבת אפשר היום לקלות קפה (תמיד היה אפשר, אבל לא כולם מודעים לזה). יחד עם זאת, חשוב מאוד לציין שסוג הקלייה הנ"ל הרבה פחות מדוייקת מאשר בתנור למשל או במכשיר הייעודי, הרבה יותר קשה לקבל תוצאות אחידות כאשר קולים את הפולים במחבת. לא בהכרח תתקבל אחידות, קחו את זה בחשבון.
  • קלייה בתנור – אין ספק שמדובר בשיטה פשוטה ביותר – קליית קפה בתנור מאפשרת קליית קפה בבית, אך יחד עם זאת עדיין מדובר בשיטה שאינה מדוייקת כמו השימוש במכשיר הייעודי, גם כאן קשה לקבל תוצאות אחידות ומדוייקות. מומלץ להשתמש בפולים טריים ואיכותיים כאשר התנור מחומם מראש ל-200 מעלות. חשוב לפזר בצורה אחידה ככל הניתן את הפולים בשכבה אחידה על תבנית האפייה.

באיזה טמפרטורה קולים קפה?

טמפרטורת קליית קפה משתנה מאוד לאורך התהליך, וזה גם תלוי בסוג של הקלייה הרצויה, למשל:

  • קליית קפה כהה – החל מ-160 מעלות קלייה, עולה בהדרגה עד 230 מעלות, לעיתים גם עולה מעבר לכך (אין הכרח).
  • קלייה בינונית – החל מ-160 מעלות קלייה, עולה בהדרגתיות עד ל-220 מעלות.
  • קלייה בהירה – החל מ-160 מעלות קלייה, עולה בצורה הדרגתית עד ל-200 מעלות.

יחד עם זאת, מדובר בטווחים כלליים יחסים כאשר הטמפרטורה המדוייקת עשויה להשתנות בהתאם לכל מיני דברים, כמו למשל הציוד של הקלייה, השיטה של הקלייה, הסוג של פולי הקפה ועוד.

טיפ קטן: מתכננים לקלות קפה בבית? מומלץ מאוד להשתמש בתרמומטר ייעודי ומיוחד עבור קלייה של קפה כדי שתוכלו לעקוב בצורה טובה ומדוייקת ככל הניתן אחר הטמפרטורה.

תהליך הקלייה של הקפה

  1. שלב ראשון: הקלייה הראשונית, בה הפולים של הקפה מחוממים לטמפרטורה של 160 מעלות. בשלב זה הפולים כבר מתחילים לקבל צבע צהבהב בשל התאדות הלחות מהפולים.
  2. שלב שני: בשלב הזה הטמפרטורות של הקלייה עולות מהר מאוד ומתחילים להישמע רעשים דמויי פקיעה מהפולים בשל התפשטות אדי המים ופחמן דו חמצני בתוך הפולים.
  3. שלב שלישי: זהו שלב הקלייה הסופית של פולי הקפה, כאשר בהתאם לסוג הקלייה הרצויה מותאמת טמפרטורת הקלייה (קלייה כהה, בינונית או בהירה). בהתאם לדרגת הקלייה משתנה גם צבע פולי הקפה, החל מצבע חום בהיר ועד לגוון שחור עמוק.

שלב אחרון: לבסוף, כאשר הגעתם לדרגה הרצויה של קליית קפה, על מנת לעצור את התהליך של הקלייה ועל מנת לשמר את הטעמים, הפולים מתקררים במהירות.

טיפים לבחירת מכונת הקפה המקצועית האולטימטיבית

אחרי שקצת רפרפנו על סוגי קלייה וכל מה שצריך לדעת על ההליך של הקלייה באופן כללי, הגיע הזמן להבין איזו מכונת קפה הכי תתאים לנו, בכל זאת מדובר על השקעה משמעותית שאמורה להשאיר לנו טעם של עוד.

לכן, מאוד חשוב לבחור במכונת הקפה המתאימה ביותר שתיתן מענה ראוי לצרכים שלכם.

הנה כמה טיפים שיסייעו לכם בבחירת מכונת הקפה המקצועית האולטימטיבית ביותר עבורכם –

  • הדבר הראשון שכולם מתחילים בו זה התקציב – טווח המחירים בעולמות הקפה רחב מאוד, זה יכול להתחיל בכמה מאות שקלים ולהגיע גם לכמה עשרות אלפים, לכן עוד לפני שתתחילו בתהליך החיפוש, מומלץ לקבוע את תקציב המינימום ותקציב המקסימום שלכם, ככך שתוכלו לצמצם את הטווח של האפשרויות העומדות בפניכם.
  • שימו דגש על כמות הקפה שאתם צורכים ביום, או לחילופין הכמות הנצרכת במשרד שלכם בממוצע היומי, ככה שתדעו להיערך מבחינת כמות הקפה. לדוגמה, כמות הקפה שתזמינו עבור אדם פרטי לבית לא יעלה על כמות שמזמינים במשרד עם כמה אנשים. או לחילופין, משרד עם מספר אנשים מועט לא יזמין כמות זהה למשרד עם מספר רב של אנשים.
  • אם מדובר במכונה שאתם לא מכירים ומעולם לא שמעתם עליה, או אפילו על מכונה שכן יצא לכם להכיר בדרך זו או אחרת, זה לא באמת משנה – אם מתאפשר לכם, תמיד כדאי ומומלץ להתנסות בעצמכם במכונה, לבחון אותה מקרוב, כך בעצם תוכלו לוודא שהמכונה באמת מתאימה לכם – החידושים במכונות הקפה השונות של היום מציגות הרבה תכונות שלא הייתם רוצים לפספס, אל תדלגו על ההתנסות במכונות הקפה.

כיצד בוחרים דרגת קלייה?

כאשר אנחנו שותים את הקפה של הבוקר בעזרת מכונת קפה למשרד, לרוב לא נשאל את עצמנו מהי דרגת הקלייה המדויקת של הפולים.

זה מפני שבדרך כלל מכונת אספרסו למשרד משתמשות בפולים שעברו קלייה בינונית או לכל היותר כהה.

גם הקפסולות מנסות בדרך כלל לקלוע לטעמו של הקהל הרחב, ולכן נמנעת מקלייה כהה מדי שאינה מאפשרת ליהנות מהטעמים המעודנים של הקפה.

מתי בכל זאת מומלץ להעדיף קלייה כהה מאוד?

אם אתם אוהבים טעם מריר וחזק או אם אתם שותים בעיקר אספרסו, קלייה כהה יחסית תהיה בחירה מוצלחת ביותר.

מחפשים מכונת קפה להשכרה? לחצו כאן

תגובות
כתיבת תגובה