לאטה, מקיאטו, אספרסו וכל היתר מה זה אומר?
יש הרבה סוגי משקאות היום, ממשקה לאטה, למקיאטו ועוד.
מאז גילוי הקפה לפני מאות שנים באתיופיה ועד היום עבר הקפה שינויים והתפתחויות רבות, כך שנוצרו סוגי קפה שונים ומגוונים שהפכו נפוצים ואהובים בכל העולם.
אז אם אתם כאלה שאוהבים ניחוח וטעם של קפה איכותי וצורכים אותו על בסיס קבוע בבית קפה, עם מכונת קפה ביתית או מכונת קפה לעסק, כנראה שהמאמר הזה יעניין אתכם!
סוגי הקפה הנפוצים בישראל:
לפני שנתחיל לפרט על מגוון סוגי הקפה הקיימים ומהם ניתן ליהנות במכונות רבות כמו מכונת קפה לעסק או מכונת קפה ביתית ולא רק בבתי קפה, ישנם את סוגי הקפה הנפוצים בישראל, להם יש מקום של כבוד בהיסטוריה הישראלית וניתן לראותם בסיטואציות ומקומות רבים בארצנו:
- קפה בוץ-
מדובר על קפה בשיטה ישראלית של חליטת פולי קפה טחונים במים.
בשיטה זו מוזגים מים בטמפרטורה גבוהה מאוד (אך לא במצב רתיחה) לכוס עם פולי קפה טחונים דק, כך שנוצרת ארומת קפה חזקה ופולי קפה בתחתית הכוס הנדמים ל'בוץ'. - קפה טורקי-
שיטת הכנת קפה זה הומצאה בתימן ובאתיופיה אך הייתה נפוצה גם בערים ערביות נוספות, בקפה טורקי מבשלים פולי קפה טחונים במים רותחים עד לקבלת ארומת קפה עשירה, תהליך ההכנה דורש כלי מתאים ובשמו 'פינג'ן', הקפה מתבשל ונמזג לכוסות קטנות, חשוב לשמור על הקצף הנדבק לדפנות הכלי כיוון שהוא ארומתי ויקר עבור חובבי הקפה. - קפה הפוך- נראה כי ישראלים רבים מעדיפים טעם עדין של קפה, לכן קפה הפוך נפוץ אצלנו, הוא נקרא כך בשל היחס בין האספרסו לחלב, בעוד שבשאר משקאות הקפה מוסיפים מעט חלב לקפה, פה החלב מהווה את מרבית המשקה שהמשקה הוא חלש ועדין יותר.
קפה אספרסו כבסיס לרוב משקאות הקפה:
אספרסו מהווה את הבסיס לרוב משקאות הקפה האחרים, מקור המילה היא מהמילה האיטלקית אספרס =מהיר מאחר ומגישים אותו מיד לאחר הכנתו וחם.
דרך הכנת האספרסו במכונות השונות כמו מכונת קפה לעסק הפועלת על ידי הפעלת לחץ קיטור ועירוי מים דרך פולי קפה איכותיים המאופיינים בחמיצות נמוכה ומרירות גבוהה המגבירים את הארומה של המשקה.
ישנם סוגים שונים של אספרסו כאשר ההבדל ביניהם היא כמות המים.
אספרסו קצר- מנת אספרסו מרוכזת בטעם חזק ואיכותי , אספרסו ארוך- מנת קפה עם טעם פחות מרוכז ואספרסו כפול- מנה כפולה של קפה.
סוגי משקאות הקפה הנוספים והנפוצים בארץ ובעולם:
קפה לאטה:
קפה לאטה הוא הקפה לאוהבי הקפה בטעם העדין, הוא מכיל 1/3 קפה אספרסו ו2/3 חלב מאודה ומעל קצף ארומתי. מקור השם הוא מן המילה האיטלקית לאטה שפרושה חלב. מה שמיוחד בלאטה הוא שיש בו כמות קטנה יותר של חלב מוקצף. משקה לאטה מוגש בכוס גדולה (160 מ"ל) וניתן לשדרג עם מעט אבקת קקאו.
קפה מקיאטו:
משקה אספרסו עם הכתמה של חלב מוקצף או שמנת המרככים את טעמו, הוא נראה כמו קפוצ'ינו קטן אך הארומה והטעם בו חזקים הרבה יותר. מקור השם הוא מאיטלקית מהמילה מקיאטו שפרושה מוכתם, כך בעבר באיטליה הבדילו בין אספרסו רגיל לאספרסו עם חלב. מקיאטו מוגש בכוס אספרסו כפולה.
קפוצ'ינו:
הכנת קפוצ'ינו עם מכונת קפה לעסק היא פשוטה אך צריך לדעת איך להכין אותו, קפוצ'ינו מורכב מ3 שכבות: 1/3 מנת אספרסו 1/3 חלב חם ו1/3 חלב מוקצף. מקור השם הוא מהנזירים באיטליה שהיו עוטים על עצמם ברדס בצבע חום הדומה לצבעו של הקפוצ'ינו. כיוון שהחלב כבד יותר הוא שוקע מטה והקפה צף מעליו וכך נוצר מראה אופייני של 3 שכבות. קפוצ'ינו מגישים בכוס חרסינה השומרת היטב על החום, מומלץ לשדרג עם אבקת שוקולד מעל החלב המוקצף.
קפה לאטה מקיאטו:
אספרסו עם חלב חם וקצף חלב, ראשית שמים את החלב החם והקצף ומעליהם שופכים את האספרסו החם, גם כאן מתקבל משקה בעל 3 שכבות. לאטה מקיאטו מגישים בכוס זכוכית נמוכה וניתן לשדרג עם סירופ שוקולד או בייליס.
קפה אמריקנו:
אספרסו אך עם תוספת מים, מקור השם הוא מהאיטלקים שקראו לקפה כך בשל הביקוש שלו בקרב החיילים האמריקאים במלחמת העולם השנייה. אמריקנו שונה מאספרסו בכך שמים חמים נוספים לקפה אך אינם עוברים דרך פולי הקפה ולכן זו רק תוספת של מים שאינה מחזקת את טעם הקפה. אמריקנו מגישים בספל גדול.
מכונת קפה לעסק – כל סוגי הקפה במכשיר אחד:
כיום תרבות הקפה בעולם בכלל ובישראל בפרט התפתחה וישנם סוגים רבים של קפה שניתן ליהנות מהם בכל מקום ובכל זמן, כיום כל עסק שמכבד את עצמו מציב לטובת העובדים מכונת קפה לעסק כך שהעובדים נהנים מקפה איכותי במהלך יום העבודה והכל בלחיצת כפתור פשוטה.
גם בבתים רבים כבר אפשר לראות מכונת קפה ביתית שמביאה להנאה מקפה טוב גם כשאנחנו בפיג'מה.
אם בעבר כדי ליהנות מקפה טוב הינו צריכים להגיע לבית קפה, כיום מכונות הקפה הם נפוצות וניתן ליהנות מקפה איכותי ע"י טחינת פולים טריים, קפסולות או אבקות בכל מקום.
מחפשים מכונת קפה למשרד? יזמקו קפה כאן בשבילכם!