קפה בוץ
קפה בוץ – מניין שמו ואיך מכינים אותו כמו שצריך?
את אוהדי הקפה ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות:
אלה שהתמכרו לארומה המשכרת של קפה האספרסו ואוהבים אותו כפי שהוא,
ואלה שנהנים מטעם הקפה העשיר אבל אוהבים לעדן אותו בעזרת קציפת חלב.
אך הקבוצה השלישית, ואולי הוותיקה יותר של אוהדי הקפה היא אלו ששותים רק קפה "בוץ" עשוי כהלכתו.
אז מהו בעצם קפה בוץ ואיך מכינים אותו נכון?
התשובות במאמר הבא.
ההיסטוריה של משקה הקפה
לפני שאנחנו מתחילים, כדאי אולי לספר דבר או שניים על המשקה שהפך לחלק בלתי נפרד מהחיים של רובנו.
גם היום ישנן מחלוקות רבות באשר למקורו המדויק של משקה הקפה,
והוא מככב בלא מעט אגדות מסעירות.
על פי גרסה אחת, הפולים התגלו בעזרתן של עיזים קופצניות שאכלו ממנו,
ואגדה אחרת קושרת בין מסעו הרוחני של הנביא מוחמד לבין התגלות אלוהית של פולי הקפה המעוררים.
דבר אחד ככל הנראה בטוח – מקורם של פולי הקפה ביבשת אפריקה,
ומשם התפשטה הבשורה לעולם כולו באמצעות סוחרים.
במאה ה-16 הקפה כבר הפך למשקה הדגל בוונציה,
ומהר מאוד ביסס את מעמדו כאחד המשקאות החמים הפופולריים ביותר ביבשת אירופה.
כיום פולי הקפה משמשים לא רק להכנת המשקה האהוב, אלא הם גם מרכיב עיקרי בעולם הקולינרי.
הפולים המבוקשים ביותר הם פולי הערביקה,
אך לצידם קיימים גם סוגים נוספים ותערובות מגוונות שלכל אחת מהן טעם ייחודי משלה.
קפה בוץ – מה זה בעצם?
הביטוי קפה בוץ אולי לא נשמע מחמיא מאוד,
אך הוא למעשה מנסה לתאר את תהליך החליטה שעוברים גרגרי הקפה ואת הצבע השחור הכהה שנוצר בסיום התהליך.
בניגוד לחליטה באמצעות מכונות קפה אוטומטיות, קפה בוץ נחלט באופן ידני,
כאשר בזמן החליטה אין הפרדה בין נוזל הקפה לבין הגרגרים שלו.
כך, לאחר מזיגת המים ושקיעת הגרגרים,
נוצרת מעין שכבת קפה בתחתית הכוס – והיא בעצם אותו ה"בוץ".
רבים מכנים את סוג הקפה הזה בשם "קפה טורקי",
ובתרבויות רבות השתייה שלו היא חלק מטקס חברתי בעל אין-ספור דקויות.
טקסים אלו כוללים התייחסות לאופן הקלייה של הפולים,
לדרך מזיגת המים ולהגשתו של הקפה לאורחים.
גם בעת החדשה קפה "בוץ" הוא הרבה יותר מעוד משקה,
והוא מהווה הזדמנות למפגש חברתי או להפסקת קפה נינוחה במשרד.
סוד ההכנה של קפה בוץ
המהדרין יכולים לחלוט את הקפה בבישול על ידי הרתחת הקפה עם המים,
כפי שנהוג עד היום בשווקים שבטורקיה,
אך לרוב בוחרים בתהליך החליטה הפשוט יותר – מוזגים מים רותחים על הקפה הטחון.
פעולה זו עלולה לגרום להופעתם של גרגרים צפים,
וכדי להימנע מבעיה זו, מומלץ לטחון את פולי הקפה היטב בטחינה הדקה ביותר.
אם תרצו לסנן את הגרגרים, תוכלו להשתמש גם במכשיר פילטר (French press),
ומי שאוהב קפה שחור "נקי", בלי גרגרים כלל, יעדיף אולי בכל זאת קפה איכותי שהוכן על ידי מכונת קפה אוטומטית.
מחפשים מכונת קפה לעסק? פנו אל יזמקו קפה עוד היום!