האם אפשר להכשיר מכונת קפה לפסח? כל מה שצריך לדעת לקראת החג
פסח הוא חג החירות והאביב שכולם מחכים לו והוא מביא עמו לא רק ניחוחות של מאכלים טעימים ומסורתיים אלא גם ניקיון מאסיבי והכשרת המטבח.
בתוך ים הכלים והמכשירים אותם מכשירים לחג, מה עושים עם מכונת הקפה? האם אפשר לבצע הכשרת מכונת קפה לפסח ואיך עושים זאת? כל הפרטים כאן.
הכשרת מכונת קפה לפסח – למה בעצם עושים זאת?
לכאורה, מכונת קפה היא מכשיר פשוט יחסית. מים חמים עוברים דרך קפסולה או פולי קפה טחונים ויוצא משקה קפה מהביל. אך מבט מעמיק יותר מגלה כי מכונת הקפה עלולה להסתיר בתוכה שאריות חמץ ובכך לפגוע בכשרות הקפה שאנו שותים בפסח.
אחת הבעיות העיקריות היא נוכחות קטניות בקפסולות הקפה. עדות אשכנז נוהגים להחמיר ולא לאכול קטניות בפסח ולכן שאריות קטניות במכונה עלולות להפוך את הקפה ללא כשר ולכן יש צורך בתהליך הכשרת מכונת קפה לפסח במקרים אלו.
כמו כן, גם שימוש במכונה עם חלב צמחי כמו חלב שיבולת שועל הופך אותה לחמץ גמור ודורש הכשרה יסודית לפני השימוש בה בפסח. גם אם לא נעשה שימוש בחלב צמחי, ייתכן ושאריות קפה רגיל או חמץ אחר נותרו במכונה ופוגעים בכשרותה.
מהם מנהגי הכשרה אצל ספרדים ואשכנזים כשמדובר על מכונות קפה?
ההלכה היהודית מציעה פתרונות והנחיות ברורות בנוגע להכשרת כלים לפסח, אך יישומן במכשירים מודרניים כמו הכשרת מכונת קפה לפסח הוא מורכב יותר. גם כאן ישנם הבדלים בין מנהגי הספרדים והאשכנזים.
ספרדים בדרך כלל אינם מחמירים בהכשרת מכונת קפה אוטומטית לעסק קטן שלא הייתה במגע עם חמץ ולמעשה מספיק ניקוי יסודי של החלקים החיצוניים של המכונה. לעומתם, אשכנזים מחמירים יותר ומחשש לקטניות חובה עליהם להכשיר את המכונה לפני השימוש בה בפסח.
איך הכשרת המכונה מתבצעת בפועל?
בין אם אתם שומרים כשרות בחג ויודעים את התהליך ובין אם לא אך אתם עובדים בחול המועד ותרצו להשתמש במכונה חשוב לדעת זאת.
הכשרת מכונת קפה לפסח היא תהליך מורכב ופוסקים רבים סבורים שאי אפשר להכשירה לחלוטין. לכן ההמלצה היא לא להשתמש כלל במכונת הקפה הרגילה במהלך חג הפסח. במיוחד אם מדובר במכונה של קפה לעסקים בו מועסקים עובדים ששומרים על הכשרות בחג.
אך בשיטות מקילות ניתן להכשיר את המכונה באופן חלקי על ידי ביצוע השלבים הבאים:
- המתנה – יש להמתין 24 שעות מבלי להשתמש במכונת הקפה כלל. זמן זה מאפשר לשאריות החמץ להתייבש ולהתפורר ובכך להקל על תהליך הניקוי.
- ניקוי מיכל החלב – יש למלא את מיכל החלב במים עם מעט סבון ולהפעיל את המכונה כדי שהמים והסבון יעברו בצינורות ויסירו שאריות חמץ.
- הפעלת המכונה – יש להפעיל את מכונת הקפה ולהוציא ממנה כוס מים חמים ללא קפה. פעולה זו מסייעת לשטוף את שאריות הסבון והחמץ מהמכונה.
שיטה זו היא לשיטות מקילות בלבד ואינה מהווה הכשרה מלאה לכל הדעות.
בנוסף, מכונה שנמצאת בתוך עמדת קפה למשרד והייתה במגע עם חמץ גמור אסורה לשימוש גם לאשכנזים וגם לספרדים ללא הכשרה יסודית שבדרך כלל אינה אפשרית.
מכונות קפה אוטומטיות רוכשים אך ורק אצל המומחים
פסח הוא חג של התחדשות וטהרה וחשוב להקפיד על כשרות המזון והכלים כדי לחגוג אותו בצורה הראויה והמשמעותית ביותר.
רכישת מכונת קפה באמצעות חברה מקצועית וכמו גם הכשרת מכונת קפה לפסח תאפשר לכם לקבל את ההנחיות המתאימות לתחזוקה, הכוונה ושירות אדיב, סבלני ומכיל לצד מקצועיות ברמה גבוהה.
חברת יזמקו קפה היא הפתרון המושלם עבורכם. לחברה ניסיון של מעל ל45 שנים, מציעה שירות אמין ומקצועי ומגוון נרחב של מכונות קפה אוטומטיות וברי מים לצד פתרונות מחשוב מתקדמים ושירותי IT.
צרו קשר עוד היום והצטרפו אל אלפי לקוחות מרוצים. נשמח לעמוד לשירותכם.
שאלות נפוצות
מה דין מכונת קפה שבה השתמשו עם חלב שקדים במהלך השנה?
חלב שקדים נחשב כחמץ גמור בפסח ולכן מכונת קפה שבה השתמשו עם חלב שקדים אסורה לשימוש בפסח ללא הכשרה יסודית.
הכשרת מכונת קפה לפסח כזו היא מורכבת וקשה ופוסקים רבים סבורים שאי אפשר להכשירה לחלוטין. לכן מומלץ לא להשתמש במכונה בפסח, או לרכוש מכונה ייעודית לפסח.
במידה וקיים צורך מיוחד להשתמש במכונה, יש להתייעץ עם רב מוסמך שיוכל להנחות אתכם בצורה הטובה ביותר או ליצור קשר עם החברה המקצועית ממנה רכשתם את המכונה.
האם יש הבדל בין סוגי מכונות הקפה בנוגע להכשרתן לפסח?
כן, יש הבדל בין סוגי מכונות הקפה בנוגע להכשרתן לפסח. הכשרת מכונת קפה לפסח שהינה עבור מכונות פשוטות כמו מכונות פילטר או קפה טורקי הן קלות יותר להכשרה ממכונות קפה מורכבות יותר כמו מכונות אספרסו או מכונות קפסולות.
הסיבה לכך היא שמכונות מורכבות מכילות חלקים רבים וצינורות דקים שקשה לנקות אותם לחלוטין משאריות חמץ. בנוסף, חלק ממכונות הקפה מכילות מיכל חלב או מקציף חלב, שגם אותם יש להכשיר בנפרד.
לכן, חשוב לבדוק את הוראות היצרן לניקוי מכונת קפה טוחנת ולהתייעץ עם רב מוסמך בנוגע לאופן ההכשרה המתאים לסוג המכונה שלכם או לפנות אל החברה המקצועית ממנה רכשתם את המכונה ולקבל ממנה את ההנחיה המתאימה לכך.